L’ou com balla

Orígens i tradició de l'ou com balla

El costum de fer ballar l’ou a la plaça de Sant Jaume per la diada del sant fou introduït per Mn. Ramon Clotet i Cuadrench l’any 1925, coincidint amb la instal•lació de fonts públiques a diferents punts de la vila de Cardona. Aquest capellà, veí de la placeta, també hi solia posar una peixera en la que, entre peixos, hi havia un canari o un gat petit. Un altre element curiós era una ampolla, o bé una bóta (la bóta de Sant Ferriol), a la qual entrava aigua constantment, però que, misteriosament, mai no s’acabava d’omplir.

Sempre s’ha fet en honor de la imatge de Sant Jaume que, permanentment, es troba en una fornícula que hi ha a la façana de cal Cosme. La imatge, tallada en fusta, és l’original que presideix la plaça des de temps immemorial.

Any rere any, una comissió de veïns de la placeta, dirigits pels més veterans –la Patrocini Picas i l’Agustí Codina- s’encarrega de tot el muntatge i ornamentació. Per diverses circumstàncies només ha deixat de fer-se algun any del temps de la República, durant la guerra civil (1936-39), els anys 1944 i 1945 i en el període 1994-1998.

És tradicional que nens i nenes, veïns de la placeta, ofereixin un bri d’herba aromàtica –sol ser de menta- a la gent, tot dient –que hi haurà recapte per Sant Jaume?.

Des de fa una bona colla d’anys, cap al tard, la Patrocini Picas s’encarrega de resar-hi el rosari.

Cap a les 11 de la nit es comença a desmuntar tot. Quan s’acaba, es reparteix el raïm que sostenia el sant, entre tots els presents, i es puja la imatge a la fornícula.

Darrera actualització: 10.07.2019 | 12:17