Josep Planas i Montanyà

(fill predilecte de la vila)

Neix a Cardona el 29 d'abril del 1924. Té quinze anys quan impressiona les seves primeres fotografies, i, al poc temps, s'inicia en la pràctica del revelatge i es dedica a anar descobrint els secrets de la cambra fosca.

Als divuit anys, essent campió d'Espanya de triple salt, aprofita els desplaçaments que la pràctica de l'atletisme li proporciona per desenvolupar la seva afecció a la fotografia. Aconsegueix diversos guardons en els concursos i exposicions en els quals pren part.

El servei militar el porta a Mallorca l'any 1945, i aquí inicia una activitat fotogràfica intensa que l'aboca a trencar la tradició familiar de moliners i fabricants de farina. Fixa la seva residència a Palma, i, el 28 d'octubre de 1947, obre el seu primer establiment al carrer de Colom de Ciutat, que serà la casa mare dels quinze que en l'actualitat té la seva empresa comercial.

Aviat es fa notar el seu art i dinamisme, i comencen les seves col•laboracions en els diaris locals, i les portades de la revista Cort es nodreixen de les seves fotografies. El 1951, fa les primeres experiències de fotografia en color, i du a terme la primera edició de targetes postals, amb una nova concepció fotogràfica, i que més tard es convertirà en la més completa i divulgada de l'illa.

Fa incursions en el cinema amb diferents filmacions i reportatges, i, el 1953, és guardonada la seva pel•lícula Matances, en el prestigiós concurs anual que organitza el Centre Excursionista de Catalunya. El mateix any exposa una col•lecció de fotografies de Mallorca a l'Oficina Espanyola de Turisme de París.

És el corresponsal de les revistes Fotogramas i Cine Monde, la qual cosa el posa en contacte amb les celebritats del cinema mundial com Errol FIyn, Patrice Wimore, Merle Oberon, Cornel Wilde, Ivonne de Carlo, Lana Turner, Gustav Fröelich, Joan Fontaine i un llarg etcètera.

Es diploma a l'Escola de Fotografia en color Agfa, d'Hamburg, el 1958; a la d’Anvers, el 1959, i a la de Kodak Pathé de París, el 1961. El 1960, comença la seva intensa i continuada col•laboració amb Televisió Espanyola, que durarà fins al 1973. És també en el 1960 quan té els primers contactes amb Joan Miró, de qui esdevindrà un dels més apreciats fotògrafs, i serà l'inici d'una estreta amistat.

Publica el llibre Mallorca de fotografia (Ed. La Polígrafa, 1961), amb textos de Blai Bonet i presentació de Camilo J. Cela amb qui mantindrà una relació d'amistat i de feina perdurable. Col•labora amb freqüència a les revistes Destino i Serra d'Or, i al diari La Vanguardia, on il•lustra articles i narracions de Baltasar Porcel.

Les seves imatges són emprades profusament per a l'edició de publicacions, fullets i cartells del Foment de Turisme de Mallorca i del Ministeri d'Informació i Turisme. Edita diverses agendes a tot color, il•lustrades amb les seves fotografies, i els seus treballs apareixen en diferents revistes i publicacions nacionals i estrangeres.

El seu vessant esportiu el condueix a ser el principal col•laborador de la revista Fiesta Deportiva, i és el corresponsal de Vida Deportiva i de El Mundo Deportivo. Treballs seus apareixen freqüentment a la prestigiosa revista especialitzada Arte Fotográfico. Fa les fotografies per a les portades dels llibres de poesia de la col•lecció "La Sínia" de l'Editorial Deadalus.

El 1966 adquireix un helicòpter des del qual, durant més de cinc anys, realitzarà nombrosíssims treballs, i durà a terme la consecució d'una extensa col•lecció de vistes aèries de Mallorca i Eivissa.

El 1968, amb l'ajuda de Martí Serra, fa una recopilació de fotografies antigues de Cardona, que exposa, juntament amb una selecció d'obra seva, a la Sala Municipal de la vila. Exposició que repeteix, profusament augmentada, l'any següent. El 1967, és el president de la VII Fiesta de la Fotografia, que aquell any se celebra a Mallorca, i li és atorgat el "Quijote de marfil" de l'any.

El 1969, edita un llibre sobre la seva vila nadiua, Cardona, i, alhora, apareix un reportatge sobre el mateix tema al diari El Correo Catalán. Fa una exposició de fotografies al Saló de l'Ajuntament de Llucmajor.

El 1970, l’Ajuntament de Cardona li atorga el títol de Fill Predilecte, i li lliura la Medalla d'Or de la vila.

Exposa una col•lecció de fotografies al Saló Municipal de Muro. Fotografies seves il•lustren els llibres Joan Miró i Catalunya de Joan Perucho, Joan Miró i Mallorca de Pere A. Serra i Bauçà, i el número extraordinari del Mallorca Daily Bulletin dedicat al mestre. El maig de 1984, retorna a una antiga col•laboració diària amb F. Javier Jiménez, al diari Baleares.

També ha exposat a la Galeria Fajol de Figueres, el 1984; a la Sala La Carbonera d'Olot, el 1985; i a la Caixa d'Estalvis de Manresa, a Cardona, el 1986. El desembre de 1989, se celebra al Palau Robert de Barcelona l'exposició Tallers de Joan Miró, i seves són les fotografies que s'hi exposen, les del catàleg, i el guardonat audiovisual, que s'hi projecta, és realitzat amb imatges del seu arxiu.

Ha captat imatges a Espanya, Alemanya, França, Regne Unit, Itàlia, Unió Soviètica, Àustria, Portugal, Romania, Grècia, Turquia, Dinamarca, Noruega, Suècia, Algèria, Tunísia, Estats Units, Mèxic, Brasil, Perú, etc.

Han treballat amb ell, entre d'altres, els destacats fotògrafs Cosme Adrover, Tomàs Montsserrat, Joan Llompart, Miquel Montoliu, Tolo Salleras i Jaume Pascual. El desembre de 1990 exposa al Centre Cultural de "Sa Nostra" a Palma, i també als centres d'Eivissa i Menorca de la mateixa entitat.

Exposa a la Galeria Eude de Barcelona, juntament amb Català-Roca, Man Ray, Henri Cartier Bresson i altres. Ha pres part activa a seminaris, convencions i congressos a Espanya i a l'estranger, i en diverses ocasions, ha presidit, o ha estat membre, de jurats de qualificació de concursos i certàmens.

Actualment està recopilant i ordenant el seu arxiu, que conté molts milers de negatius, en els quals hi ha impressionats els principals esdeveniments de Mallorca dels darrers quaranta anys, que, entre d'altres, també molt interessants, conté la valuosa col•lecció d'imatges de la Companyia Artis, que són la historia gràfica del teatre mallorquí de postguerra.

Dia a dia, ha aconseguit reunir una important col•lecció de fotografies i postals antigues, majoritàriament de Mallorca, com també de daguerreotips, ambrotips, cambres, accessoris i aparells de fotografia i cinema, i prehistòria d'ambdós. Igualment, ha anat reunint una biblioteca especialitzada, que conté més d'un miler d'exemplars.

Darrera actualització: 16.06.2017 | 12:03