L'Ajuntament fa una crida ciutadana a la prevenció d'incendis forestals

Última revisió 13-09-2021 07:57
20/07/2021

L’alt risc d’incendi que acompanya aquest estiu fa posar en alerta a tota la població

L’Ajuntament de Cardona, amb col·laboració de Policia Local i Protecció Civil, fa una crida ciutadana a la col·laboració a la prevenció d’incendis forestals davant l’alt risc d’incendi que aquest estiu està acompanyant arreu del país, més alt que anys enrere.

Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament fa una crida a la col·laboració i compromís ciutadà per evitar situacions de risc en l’entorn forestal i alerta que, malauradament, un 40% dels incendis són ocasionats per descuits o negligències. La col·laboració, per tant, de la ciutadania és clau per prevenir i evitar situacions de risc. En cas que es detectin columnes de fum és molt important avisar ràpidament al 112.

Entre d’altres recomanacions, es demana evitar conductes de risc prop de zones boscoses i, especialment, evitar llençar qualsevol burilla des d’un vehicle o caminant, encara que sembli apagada. És important mantenir l’espai rural (bosc, rius, rieres...) net per impedir que la brossa pugui provocar un incendi i/o serveixi de combustible.

L’Ajuntament de Cardona, amb la col·laboració de Diputació de Barcelona, disposa d’un vehicle dedicat a la detecció de possibles incendis i informant de les conductes incíviques, reforçat per voluntaris/voluntàries de Protecció Civil en ocasions d’alt risc.

En cas d’incendi es recorda que és important no accedir a la zona per facilitar les feines d’extinció dels equips d’emergència. Si es necessiten voluntariat es comunicarà per les xarxes socials de l’Ajuntament i Protecció Civil.

Consells preventius per evitar incendis

  • No llençar burilles enceses ni llumins, ni caminant ni per la finestra del cotxe.
  • Si es va al medi natural amb vehicle particular, aparcar bé, sense envair camins i pistes. Cal deixar lliures les vies d’accés perquè hi puguin circular els vehicles d’emergència si fos necessari. S’ha d’aparcar als espais habilitats, i sempre fora de les finques particulars.
  • Prohibit llançar coets, petards, focs d'artifici, globus (per exemple fanalets) o altres artefactes que continguin foc en zones de perill, ni que sigui a camp ras, ni en terrenys agrícoles ni, sobretot, en urbanitzacions envoltades per bosc.
  • No utilitzar barbacoes que no estiguin autoritzades. Cal recordar que han de ser d'obra i amb mataguspires.
  • Les cremes de residus al jardí estan prohibides, cal portar-los a l'abocador o triturar-los, i en faran compost.
  • No deixar mai escombraries ni deixalles al bosc. Utilitzar els serveis de recollida i els contenidors adients.
  • Tenir a punt eines bàsiques contra incendis (mànegues, destrals) i alguna reserva d'aigua.

Finalment, l’Ajuntament recorda que cal trucar al 112  en cas de veure una columna de fum, flames o qualsevol situació o conducta de risc.

Podeu consultar aquí tots els consells preventius i què cal fer en cas d’incendis forestals

Imatge d'arxiu
Imatge d'arxiu