Els Pastorets de Cardona retornen al Teatre Els Catòlics per Nadal

Última revisió 10-12-2021 09:46
10/12/2021

Les funcions seran el 25 i 26 de desembre i l’1, 2 i 6 de gener a les 18:30 hores

Després que l’any passat, en plena tercera onada de pandèmia, es va optar per una versió d’Els Pastorets més reduïda, tant de durada com de personatges, aquest Nadal es vol recuperar el format i l’essència de la versió original i introduir-hi, així, alguns canvis.

Els Pastorets de Cardona retornen al Teatre Els Catòlics després de tres edicions a l’Auditori Valentí Fuster. D’aquesta manera es busca recuperar elements físics com la "trampilla del dimoni", i d'altres més abstractes com el "caliu del teatre de sempre". A més, s'ha reestructurat el guió per dotar-lo de coherència temporal, s'hi ha afegit una petita escena i una cançó de pastors. 

Les funcions d’enguany seran el 25, 26 de desembre i l’1, 2 i 6 de gener a les 18:30 hores, per un preu de 10 euros. Les entrades es poden comprar a través del web https://entrades.cardonaturisme.cat/ca/producte/pastorets2122

Els Pastorets de Cardona es representen des de l’any 1900. Originalment van ser adaptats per dos capellans d’una versió en castellà d’Antoni Molins i Gelada (El nacimiento del Salvador o la Redención del esclavo) -d’aquí els protagonistes, Bato i Borrego. La versió actual va ser recomposta l’any 1944 per Mossèn Josep Domeque, barrejant textos propis i d’altres autors, com Frederic Soler “Pitarra” (El Bressol de Jesús), Ramon Pàmies (L’Estel de Natzaret), Josep Maria Folch i Torres (Els pastorets o l’Adveniment de l’Infant Jesús) i d’altres de procedència desconeguda . Va ser una recomposició totalment de memòria, ja que els originals havien desaparegut en els saquejos que durant  la guerra civil havia patit el teatre “Els Catòlics”. L’origen castellà dels textos originals explica també la pila de barbarismes en el text, llegat del català escrit i parlat previ a la normalització lingüística que dugué a terme Pompeu Fabra.

La música, element molt present als Pastorets de Cardona, també és original i consta de peces pròpies i tradicionals catalanes de Ramon Mosella, Mossèn Llorenç Riu i Domingo Melé. En un inici eren interpretades a piano, fins que Joan Roure va fer els  arranjaments per a cobla l’any 1975. L’any 2008, Narcís Mellado i Xavier Ventosa van adaptar-ne tota la partitura per a un petit conjunt instrumental. Aquesta darrera versió va ser revisada per Xavier Ventosa l’any 2018 que a més, va introduir-hi fragments de música incidental.