L'associació d'empresaris i la UBIC fan un reconeixement al teixit comercial i empresarial local

Última revisió 05-04-2024 13:36
22/03/2024

Els Premis Eloi de Navel van celebrar-se ahir amb un nou format

L'associació d'empresaris de Cardona (AEC) i la Unió de Botiguers i Comerciants (UBIC), amb la col·laboració de l'Ajuntament i l’Agència de Desenvolupament Local, van celebrar ahir al vespre una nova edició dels Premis Eloi de Navel, després d’uns anys sense fer-se aturats pel període de pandèmia. L’acte va tenir lloc a El Centru, en el transcurs d’un sopar.

Els Premis Eloi de Navel tenen l’objectiu de reconèixer l’activitat, l’esforç, constància i la capacitat d’adaptació i superació del teixit productiu de la vila (empreses i comerços) i les persones que en formen part.

Per primera vegada des de la creació dels guardons, l’any 2012, enguany s’han sumat les dues entitats representatives del sector comercial i empresarial de la vila per reconèixer amb dos categories: premis a la projecció i premis a la trajectòria.

Els Premis Eloi de Navel prenen el nom del mercader cardoní Eloi de Navel, que va desenvolupar una intensa activitat econòmica a final del segle XIV i principi del XV. Dedicat als negocis vinculats al comerç del safrà, Eloi de Navel va ser nomenat l'any 1423 drassaner de la Diputació del General.

Empreses premiades: Innover i Escorces Espelt

Les dues empreses premiades de la nit van ser Innover (premi a la projecció i innovació) i Escorces Espelt (premi a la trajectòria).

L’empresa Innover, fundada l’any 2011, és una enginyeria instal·ladora especialitzada en el disseny, planificació, càlcul i execució d’instal·lacions de fonts renovables, especialment de l’energia solar. Actualment és una empresa pionera en instal·lacions d’autoconsum energètic.

Escorces Espelt és una empresa de tradició familiar amb més de tres dècades d’història vinculats a la manipulació d’escorça de pi. Als inicis, l’escorça utilitzada era d’una única grandària i es comercialitzava per a la combustió de calderes per a calefacció.

Establiments premiats: Vèrtex i Merceria Patrocini

Per altra banda, els dos establiments premiats de la nit van ser Vèrtex 360 (premi a la projecció) i Merceria Patrocini (premi a la trajectòria).

Vèrtex 360 és un centre especialitzat en la salut i l’esport que va obrir les seves portes ara fa dos anys. Des d’aleshores, el centre no ha parat de créixer de la mà de la seva directora, Anna Badia, que va decidir apostar per la salut en diversos àmbits com la nutrició, la fisioteràpia, la biomecànica, entre d’altres, i que ha portat el nom de Cardona arreu.

Finalment, la Merceria Patrocini va ser protagonista per la trajectòria, de la mà de la Patrocini. L’any 1969 la Patrocini s’incorporà al negoci familiar del seu sogre conegut amb el sobrenom de “El Botigaret”, que regentava la Merceria Francesc Climent. Només 5 anys després en passà a ser la propietària. Una botiga especialitzada originàriament en vestuari d’home, robes i teles, però que ha anat evolucionant al llarg dels anys.

L’alcalde de Cardona, Ferran Estruch, va assenyalar el treball col·laboratiu de les dues entitats (Associació d’Empresaris i UBIC) amb el consistori com a “model d’èxit per seguir avançant en el desenvolupament socioeconòmic del municipi”.

Estruch va ressaltar la resiliència i dinamisme del sector empresarial de Cardona i va assenyalar que la vila es troba “en un moment clau”, posant d’exemple el nou polígon de La Cort II, que al setembre ja estarà enllestit. L’alcalde també va ressaltar la inversió de 300.000 euros provinents dels fons europeus Next Generation, que s’invertiran a la reactivació i modernització del comerç local.