Salutació de la Comissió de Festa Major

Benvolgudes cardonines i cardonins,

Si haguéssim de triar un símbol de la nostra festa, un objecte que la definís i que la protagonitzés de manera inconfusible, no hi ha dubte que seria la nostra plaça, que entre nosaltres anomenem “les barreres”. Un espai, que cada cop més, hem de considerar com a objecte per a l'espectacle i que per tant serà sempre una plaça per utilitzar-la com un àgora popular: el centre cultural del poble.

Des de la Comissió de Festa Major com des de la Comissió de Bous volem incidir i insistir que la festa és vostra i que sou vosaltres els que l'heu de gaudir i respectar. Agraïm la feina i participació de totes les entitats i representats de colles involucrats que posen el seu esforç i sentiment cardoní per tal de poder gaudir durant aquests dies de tots tipus d’actes on sentir-nos tots partícips.

Setembre és el mes més celebrat pels cardonins, la Festa Major del Castell dona el tret de sortida des del punt més alt del poble per encarar una Setmana de la Joventut plena d’activitats per als més petits i per a les colles que esperen amb candeletes aquest cap de setmana. Tal i com marca la tradició no hi ha festa sense pregó i “txupinazo”, sempre amenitzat per la nostra estimada Banda i els esporàdics animadors Penya Capote, la Plaça ja és apunt vestida de camises blanques per saltar i ballar. En aquest moment i sense adonar-te’n es van succeint els actes un rere l’altre sense descans: gegants, sardanes, concerts, balls, espectacles infantils, castell de focs, Ball de Bastons, l’Aliga, “La Patrocini”, les Bruixes i el Drac Kalium, la Coral, la Banda (que no se’n perd ni una),  sense deixar-nos la nostra tradició més antiga i que defineix la nostra festa: els Bous.

Els que més esperen aquestes dates apareixen el dissabte a les 8.00 del matí amb el seu diari enrotllat i les lleganyes als ulls preparats per córrer carrer avall fins a la plaça. Prèviament els nostres estimats Penya Pagesos es passen la nit jugant al room scape entre els concerts de la plaça i de music-on, per tal de dibuixar un nou escenari al poble on si et despistes et pots quedar atrapat. Les penyes taurines desfilen els seus moviments, practicats durant tot l’any per diferents indrets: salten, retallen, toregen i els més valents s’atreveixen amb la cargolera. I estigues atent! després dels canalons ràpid a la plaça per acompanyar als cavalls a rebre la clau del corral on treballen els nostres ajudants invisibles de Festa Major que s’encarreguen de que el bou sigui a la plaça amb una feina impecable any rere any.

I sense adonar-te’n arriba l’Aplec i el “tercer Domingo de septiembre”, on els nostres avis son els protagonistes, i tornem a la realitat que havíem deixat de banda unes setmanes enrere.

També volem des d'aquí tenir en compte les persones grans i les que es troben malaltes sense poder sortir de casa, afortunadament les imatges que el Cinema Amateur distribueix ajuden a que puguin seguir la festa.

Des de la Comissió us animem a participar activament de totes les activitats. Apel·lant al civisme i a la responsabilitat individual, així com el respecte vers l’altre.

Us desitgem una molt bona Festa Major!

 

Text de: Helena Arnaste, regidora de Festes de l'Ajuntament de Cardona

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 24-08-2023 12:26