Un gran concert participatiu posarà punt i final a la campanya pro-orgue de Cardona

Última revisió 17-11-2020 20:14
05/12/2019

El proper 8 de desembre tindrà lloc la 59a edició del Tradicional Concert - Memorial Josep M. Casafont que impulsa la Coral Cardonina, un dels actes més reeixits del calendari musical cardoní que enguany servirà de culminació dels actes de la campanya per a la restauració de l'orgue de la vila ducal.

D'ençà del passat mes de març, una comissió que aglutina diversos col·lectius de la parròquia cardonina ha impulsat una campanya per a la restauració de l'orgue de tubs del temple cardoní, una iniciativa que ha comprès diversos actes i jornades destinades a divulgar la tradició d'aquest instrument a la vila i a recaptar fons per a la seva rehabilitació. Una campanya que, segons l'organització, "ha estat d'allò més exitosa" i que "ha aconseguit finançar gairebé la totalitat de la restauració" gràcies a un sistema d'apadrinament de tubs i de mecenatge que ha comptat amb una important resposta per part dels veïns i les empreses de la vila.

El concert comptarà amb la col·laboració d'un grapat d'intèrprets i conjunts musicals cardonins. Obrirà el concert l'Orquestra de Corda Musicant dirigida per Zoryana Sokhatska i, seguidament, podrà escoltar-se un duet de saxo i piano integrat per alumnes de la l'escola de música municipal. El tenor i pianista barceloní Bernat Barat oferirà diferents interpretacions com a solista i com a acompanyant de diverses formacions. Al seu torn, el tàndem cardoní integrat per l'actriu i cantant Teresa Company i el músic Joan Vilajosana oferiran alguns temes musicals de collita pròpia. Una de les actuacions més esperades serà la dels cantaires de la darrera Escolania de Sant Miquel, una històrica institució musical de la parròquia cardonina, que va cessar la seva activitat l'any 2017 després celebrar el 325è aniversari de la seva fundació. Una selecció dels seus ex-cantaires interpretaran un conjunt de peces corals i instrumentals que clouran el primer bloc del concert.

La part central del concert serà protagonitzada per l'organista solsoní Jordi Xandri qui, a l'espera de poder fer sonar en breu l'instrument rehabilitat, oferirà un petit recital amb l'orgue Ahlborn que fou adquirit per la parròquia l'any 1999. El mateix Xandri serà l'encarregat d'acompanyar la Coral Cardonina que interpretarà un selecte repertori que combinarà l'obra de grans mestres del passat segle XX, com Edwar Elgar i Lluís Millet, i composicions d'autors contemporanis com Jacob de Haan, sota la direcció d'Ovidi Cobacho. Com és habitual, com a preludi de les festes de Nadal, no mancaran algunes tonades nadalenques de marcat caràcter local. També està prevista la concurrència de dos emblemàtics personatges dels Pastorets cardonins, en Bato i en Borrego, després de la seva recent actuació al Palau de la Generalitat de Catalunya.

El concert tindrà lloc el diumenge 8 de desembre, a les 18h a l'església parroquial, i l'import del taquillatge del concert es destinarà en benefici de l'orgue de tubs que es preveu que pugui estar definitivament restaurat a primers del 2020. Les localitats pel concert es poden adquirir anticipadament a l'Oficina de Turisme de Cardona o bé, el mateix dies, a les taquilles de l'entrada del temple.

La intervenció de la restauració de l'orgue cardoní ha estat realitzada pel taller de Caius Mujal i ha consistit, fonamentalment, en la desinsectació, consolidació d'elements i neteja superficial del mobiliari, la reparació dels contactes elèctrics de la consola, el trasllat de la consola a la nau lateral sota els tubs, la desinsectació i restauració de les esquerdes i forats dels tubs de fusta i la revisió i reparació de les soldadures dels tubs metàl·lics. Una actuació que, en el seu conjunt, ha de permetre restablir la dignitat a l'instrument i gaudir de nou amb plenitud de les seves possibilitats musical.

L'instrument cardoní fou construït per l'empresa Organería Española, l'any 1948, i comprèn onze registres, dos teclats i un pedaler, amb un total de 552 tubs que s'accionen per mitjà d'electrovàlvules. Aquest orgue va arribar a Cardona l'any 1965 provinent de la propietat que la família Jorba de Manresa tenia a Santpedor i el seu trasllat venia a suplir el buit deixat per l'esplendorós orgue barroc destruït a les darreries del mes juliol de 1936. De llavors ençà, ha sonat ininterrompudament fins als nostres dies, solemnitzant els actes litúrgics, fent reeixir incomptables vetllades musicals i acomiadant els difunts de la vila.